
مقدمه:
عسل محصولی است که به عنوان طعم دهنده برای بسیاری از خوراکی ها قابل استفاده می باشد. از این رو طرفداران بسیار زیادی را به خود جذب کرده است. عسل طبیعی به واسطه ی این که در محیط های مختلف با پوشش گیاهی و شرایط آب و هوایی و جغرافیایی گوناگون تولید می شود دارای انواع بسیار متنوع و متعددی است که هر یک از آن ها از خواصی منحصر به فرد برخوردارند.
آشنایی با ترکیبات عسل
انواع عسل طبیعی در بازار موجود است که با توجه به شرایط آب و هوایی و گیاهان و گل های آن منطقه عسل تولید شده، متفاوت خواهد بود. فواید عسل طبیعی با توجه به ترکیبات عسل متفاوت است. عسل حاوی قندهای ساکاروز، مالتوز، گلوکز و فروکتوز است که به سادگی نیز به قند های ساده تر تبدیل می گردد.از خواص عسل این است که علاوه بر داشتن قند های فراوان، حدود ۴۰ درصد کالری کمتری دارد و با توجه به انرژی بالایی که دارد ولی تاثیری بر وزن بدن ندارد. ترکیباتی مانند پلی فنول ها نیز در عسل موجود است که دارای خواص ضد اکسایشی است. عسل مخلوط پیچیده ای از کربوهیدارت ها و لیپیدها، مواد معدنی، ویتامین ها، آنزیم ها است. ترکیبات داخل عسل خواص فیزیکی و شیمیایی عسل را تغییر می دهد مانند ویسکوزیته، جذب رطوبت و متبلور شدن را تحت تاثیر قرار می دهد. فواید عسل طبیعی با توجه به ترکیبات سازنده آن متفاوت است.
خواص عسل طبیعی برای سلامت بدن
خواص عسل طبیعی را می توان به طور کلی به دو گروه مجزا تقسیم بندی کرد. بنابراین افراد می توانند از خواص دارویی عسل طبیعی به دو صورت، اعم از استفاده ی خوراکی و استفاده ی موضعی به شکل لوسیون، بهره مند شوند. لازم به ذکر است اگر عسل طبیعی را عضو ثابت و دائمی برنامه ها و وعده های غذایی خود قرار دهید، درواقع سلامت بدن خود را به طور صد در صدی تضمین کرده اید.

الف) خواص دارویی خوراکی عسل طبیعی:
خوردن عسل باعث می شود میزان اکسیژن مورد نیاز خون به راحتی جذب شود. جذب نشدن مطلوب اکسیژن به خون همواره عمده ترین دلیل بروز انواع کم خونی ها است. افراد مبتلا به این عارضه می توانند با بهره مندی از خواص عسل طبیعی به نحو احسن بیماری خود را درمان کنند.همانطور که گفتیم مصرف عسل بستر مناسبی برای انتقال و جذب اکسیژن به خون فراهم می کند. این خاصیت نه تنها منجر به رفع عارضه ی کم خونی می شود، بلکه در بهبود بیماری خطرناک فشار خون بالا نیز بسیار موثر است.
پلی فنل و آنتی اکسیدان های موجود در انواع عسل طبیعی باعث می شود تا سلامت قلب افرادی که به طور منظم از عسل در برنامه ی غذایی خود استفاده می کنند، تضمین شود. به طوری که از بروز انواع بیماری ها و حمله های قلبی جلو گیری می کند.
یکی از مورد توجه ترین خواص عسل طبیعی، ضد سرطانی بودن آن است. به گونه ای که با مصرف متداول عسل بدن فرد در مقابل بسیاری از سرطان ها مقاوم سازی می شود و از بروز آن ها جلوگیری می کند. همچنین لازم است بگوییم افرادی که مبتلا به سرطان هستند می توانند با خوردن انواع عسل های طبیعی تاثیر بسزایی در روند بهبود خود بگذارند.
از دیگر خواص دارویی عسل طبیعی می توان به تسکین سرفه و گلو درد اشاره کرد که طی درمان انواع سرما خوردگی ها مورد استفاده قرار می گیرد.
یکی دیگر از حائز اهمیت ترین خواص عسل طبیعی درمان انواع عارضه ها، اختلالات و بیماری های مربوط به معده است. مصرف مداوم انواع عسل طبیعی می تواند از بروز بسیاری از مشکلاتی که معده دچار آن ها می شود، پیش گیری کند.
جالب است بدانید افرادی که دچار آلرژی های ناشی از گرده گل هستند، می توانند با خوردن انواع عسل های طبیعی که خود تشکیل شده از گرده ی انواع گل ها می باشند، درمان شوند.
از بهترین خواص عسل طبیعی خاصیت انرژی زا بودن آن است، به گونه ای که اگز این محصول ارگانیک را جایگزین فراورده های شیرین دیگر کنید به طور حتم انرژی روزانه ی خود را چندین برابر افزایش داده اید.
وجود عسل در بدن منجر می شود که سلول های پیام رسان ایمنی بدن افزایش یافته و میرو آن سطح سیستم ایمنی بدن قوی تر شود.
افرادی که دچار مشکلی نظیر ورم لوزه هستند می توانند با استفاده از خواص دارویی عسل طبیعی ورم موجود در بخش لوزه ی خود را به نحو احسن درمان کنند.
از دیگر خواص دارویی عسل طبیعی برای افرادی است که به دنبال لاغری و کم کردن وزن خود هستند. درواقع با جایگزین کردن عسل به جای انواع قند های مضر می توانید به فرایند کاهش وزن خود سرعت ببخشید و در فاصله ی به مراتب کوتاه تری به وزن ایده آل برسید.
خوردن عسل پیش از خواب منجر به داشتن خوابی آرامش بخش می شود.
عسل قادر است حالت تهوع را در افراد از بین ببرد.
اگر دچار اضطراب های مداوم هستید می توانید با مصرف روزانه عسل شاهد کاهش چشمگیر اضطراب های خود باشید و به آرامش دلخواه تان برسید.
از خواص عسل طبیعی در تولید انواع دارو های دیابتی نیز استفاده می شود. چرا که با وجود عسل در ترکیبات دارو های ضد دیابت روند بهبودی سریع تر می شود. همچنین افرادی که مبتلا به دیابت هستند می توانند با مصرف مستقیم انواع عسل طبیعی، بیماری خود را هر چه بهتر و زود تر درمان کنند.
و …
ب) خواص دارویی موضعی عسل طبیعی:

علاوه بر موارد فوق خواص دارویی عسل طبیعی شامل فرایند مصرفی مجزایی است که روش استفاده در آن به صورت موضعی است. برخی از خواص عسل طبیعی در استفاده های موضعی عبارتند از:
درمان انواع و اقسام زخم های عفونی و از بین بردن عفونت های موجود در زخم
التیام انواع سوختگی ها با درصد پایین
جلوگیری از تغییر شکل در زخم ها
پاک کننده آلودگی های پوست صورت
از بین بردن انواع آکنه و جوش به خصوص جوش های سر سیاه
درمان خشکی پوست
رفع لک در پوست
رفع تیرگی در پوست
پیش گیری از بروز انواع چین و چروک های ناشی از پیری
درمان زخم های ناشی از آکنه
خواص عسل طبیعی در رفع خشکی های موجود در پوست لب
درمان بیماری سخت علاج آرتروز
درمان و رفع زگیل های پیدا شده در پوست صورت و بدن
منجر به شفافیت و سفید شدن پوست می شود.
مستحکم کردن تار های مو
افزایش رشد مو
تقویت ساقه های مو
خواص عسل طبیعی در رفع شوره ی سر
پاکسازی پوست سر
نرم کردن پوست دست ها
رفع انواع اگزما های پوستی
و …
ترکیب عسل طبیعی با سایر مواد غذایی:

از انواع خواص عسل طبیعی می توان به صورت ترکیبات مختلفی که مورد توصیه ی متخصصین و با تجربگان در این حوزه قرار گرفته است، بهره مند شد. لازم است بدانید بعضاً خواص عسل طبیعی برای بدن در ترکیب با انواع محصولات دیگر چند برابر می شود. از جمله پر خاصیت ترین ترکیبات دارویی عسل طبیعی عبارت هستند از:
ترکیب عسل با گردو: یک غذای کامل است.
ترکیب عسل با آب هویج: خوردن آب هویج برای تقویت بینایی تاثیر گذار است ولی میل کردن آن همراه با عسل خاصیت این آب میوه طبیعی را افزایش می دهد.
ترکیب عسل با دارچین: یکی از خاصیت های بااهمیت آن رفع بوی بد دهان است.
ترکیب عسل با ماست: استفاده از این ترکیب برای رفع جوش بسیار رایج است.
ترکیب عسل با زنجبیل: در درمان درد معده تاثیر بسزایی دارد.
ترکیب عسل و گلیسرین: این ترکیب منجر به رفع کوفتگی و همچنین خون مردگی در بدن می شود.
ترکیب عسل با لیمو: برای درمان سرما خوردگی بسیار مفید است.
آلوئه ورای ترکیب شده با عسل: مصرف مداوم این ترکیب باعث بر افزایش قوای بدنی در افراد می شود.
خواص عسل طبیعی در ترکیب با آب پرتغال و شیر که دارای خاصیت نرم کنندگی بسیار مطلوبی است.
عسل ترکیب شده با برگ بابا آدم: این ترکیب جزء دارو های سنتی برای درمان بیماری سرخک است.
ترکیب عسل با سیر: در درمان بیماری تصلب شرایین موثر واقع می شود.
ترکیب پیاز با عسل: در درمان انواع و اقسام مشکلات و عارضه های تنفسی مورد استفاده قرار می گیرد.
ترکیب ریحان با عسل: ورم معده را به طور خارق العاده ای بهبود می دهد.
و موارد بسیار متعدد دیگر.
خواص عسل های تولید شده از گیاهان دارویی
همانطور که میدانید زنبور عسل شهدگیاهان مختلفی را جمع آوری می کند که این بستگی به پوشش گیاهی منطقه ی کلنی زنبور عسل دارد.همچنین خواص عسل نیز به نوع گیاه جمع آوری شده توسط زنبور بستگی دارد.
خواص عسل را از لحاظ نوع گیاه برسی می کنیم:
عسل خلنگ

عسل خلنگ ازگیاهی با همین نام گرفته می شود و رنگ آن قهوه ای متمایل به قرمز است، دارای یک بوی تندی است و از نظر ظاهری نیمه روان و شدیدا چسبنده است. از فواید عسل خلنگ می توان به بهترین ضد عفونی کننده ادراری اشاره کرد.
اگر ورم مثانه و پروستات وجود داشته باشد با مصرف این عسل قابل درمان است. در ضمن این عسل به علت خاصیت ادرار آور بودنش برای افراد مبتلا به روماتیسم نیز مفید است. این عسل برای عفونت های روده ای نیز مفید است.
عسل بابونه

عسل بابونه از گیاه بابونه تهیه شده است و از فواید عسل طبیعی بابونه می توان به رفع التهاب مغز، انواع ورم ها، تب میگرن، سردرد، آرتروز، کاهش حساسیت، کاهش درد های قاعدگی اشاره نمود. عسل بابونه برای دفع کرم کدو در کودکان، سرماخوردگی، روماتیسم، ضد عفونی دهان و دندان، شستشو و پانسمان زخم ها، تقویت سیستم بدن و …. اشاره نمود.
عسل آفتابگردان

عسل آفتابگردان از گل های زرد طلایی آفتابگردان گرفته شده است. رنگ عسل زرد طلایی است، این عسل به تقویت حافظه کمک می کند و برای نرم کردن سینه، ناراحتی برونشها، صاف کردن صدا، برای مشکلات ریوی، آرام کردن سرفه و برای از بین بردن سم نیز مفید است .
عسل جاوشیر

جاوشیر یک گیاه در نواحی کوهستان است که زنبورهای عسل از شهد آن عسل جاوشیر را تولید می کنند. از فواید عسل طبیعی جاوشیر می توان به خواص دارویی بالایی آن اشاره کرد. این عسل رنگ قهوه ای روشن دارد و فصل برداشت آن بهار است. عسل جاوشیر تقویت کننده چشم است و برای بهبود عملکرد کلیه ها، باز کننده مجاری ادراری، مقوی برای سیستم عصبی بدن، بهبود آسم و تنگی نفس، بهبود تشنج و درمان دردهای مفصلی موثر است. عسل جعفری نیز دارای خواص درمانی بالای است این ماده بسیار مقوی و انرژی زا است و به بهبود بی خوابی، تقویت مغز و حافظه کمک می کند. قاعده آور و اشتها آور است. برای ناراحتی های کبدی و طحال، برای دیابت بی مزه و ناراحتی های روده موثر است.
عسل ریحان

از دیگر انوع عسل می توان به عسل ریحان اشاره کرد که دارای خواص درمانی بالای است. خواص عسل ریحان عبارت اند از: خواص ضد عفونی و ضد باکتری، درمان دردهای میگرنی، از بین بردن سرگیجه، تقویت اعصاب، بهبود ضعف بدن، غنی از ویتامین های K ،A، کلسیم است.
عسل گشنیز

عسل گشنیز، یکی دیگر از عسل های طبیعی است که دارای طعم خاصی است. این عسل از گل های سفید و صورتی چتردار گرفته شده است. ویژگی های زیاد عسل گشنیز موجب شده توجه زیادی را به خود جلب کند. از خواص آن می توان به تقویت معده، رفع سوء هاضمه، بادشکن، نرم کننده سینه، اشتها آوری اشاره کرد همچنین برای بیماری های عفونی مانند سرخک، آبله و سرماخوردگی نیز تاثیر گذار است. عسل گشنیز همچنین مسکن و آرام بخش است و برای دفع سموم بدن استفاده می شود. خواب آور، مفید برای زکام و اسپاسم ماهیچه ای، شیر افزا، مفید برای تب های روماتیسمی، مفید برای آفت دهان، تقویت لثه، تنگی نفس، مسکن صفرا، ضد سرطان، مفرح، مقوی قلب و مغز نیز است.
عسل مرکبات
خواص عسل مرکبات معمولا برای تقویت حافظه، ضدعفونی کننده، مقوی معده و اشتها آور است.

خواص عسل طبیعی در طب سنتی:
طب سنتی به دلیل خواص بسیار عسل طبیعی، به مصرف روزانه آن توصیه فراوان کرده است. این ماده طبیعی که امروزه خواص آن در تمامی کشورها و مخصوصا ایران ثابت شده است، بسیار از خواص ویژه ای برخوردار است. البته خواص عسل طبیعی در طب سنتی برای هر فرد با مزاج معینی دستورات مصرفی مربوط به خود را دارد. بنابراین شناسایی مزاج در نوع مصرف عسل تاثیر بسزایی دارد. باید گفت تمامی مزاج ها در مصرف عسل آزاد هستند. اما بعضی از گروه های مزاجی، می بایست احتیاط را در مصرف آن و به خصوص عسل های گل های خاص رعایت کنند.
اولین تاثیر مثبت عسل، خاصیت و کاربرد آن بر روی معده است. در واقع به نوعی مقوی معده و دستگاه گوارش است و کاربرد بسزایی در برطرف نمودن زخم معده و خونریزی های گوارشی دارد. همچنین عسل یک خوراکی اشتها آور است. یکی دیگر از خواص عسل طبیعی؛ بالا بردن گرمی بدن و حذف رطوبت از بدن است. همچنین این ماده غذایی رطوبت زدای بسیار قوی برای اصلی ترین قسمت های بدن مثل قلب، مغز و کبد است.
از فواید دیگر این ماده مغذی در ایمنی و بالا بردن سلامت لثه ها و دندان ها است. همچنین سبب استحکام و ضدعفونی کردن فضای بین دندان ها و دهان نیز می گردد. شیرینی آن به هیچ عنوان در دهان اسید تولید نمی کند و آنتی بیوتیک قوی برای از بین بردن مواد عفونی موجود در دهان محسوب می شود.
چنانچه زخمی یا جراحتی در بدن ایجاد گردد، بلافاصله با ضماد کردن عسل بر روی آن می توانید آن را مرهم کنید. زیرا در طب سنتی از عسل طبیعی به صورت نخستین گزینه برای درمان و ترمیم زخم ها، سوختگی ها و جراحت ها استفاده می شود. این ماده حاوی آنتی بیوتیک، ضد باکتری، مسکن درد و جذب رطوبت هوا است.
از مهمترین خواص عسل طبیعی میتوان به افزایش سیستم دفاعی و قدرت بدن در برابر امراض اشاره نمود. در واقع این داروی طبیعی با فواید بیشمار مملو از آنتی اکسیدان است و به عنوان یک مواد غذایی ضد سرطان طبیعی شناخته می شود.
بر اساس طب سنتی مصرف عسل در کدام وعده غذایی تاثیر بیشتری دارد؟
خواص طبیعی عسل به دلیل قند درون آن به سرعت جذب می گردد. چنانچه صبح مورد مصرف قرار گیرد، بسیار شادی آور و مغذی بوده و آرام جذب بدن می گردد و آرامش را برای مصرف کننده به ارمغان می آورد. البته اگر آن را انتهای شب در هنگام خواب با شیر مخلوط کرده و بنوشیم معجزه ای در به خواب رفتن سریع است و خوابی آرام را برای مصرف کننده به همراه دارد. البته مواقعی نیز وجود دارد که افرادی به دانه ها و ذرات موجود در این ماده خوراکی آلرژی دارند. پس باید در مصرف این ماده احتیاط کنند.

خواص عسل طبیعی در بارداری از دیدگاه طب سنتی:
خواص عسل طبیعی در طب سنتی برای ایام بارداری بسیار بیشمار است، زن باردار می بایست از این فرآورده مغذی استفاده کند، تا سطح ایمنی بدن خود را بالا برده و میکروب های درون بدن خود را بدون استفاده از داروهای شیمیایی کاهش دهد. در واقع اگر یک زن باردار که به سرفه مبتلا می شود، از شربت عسل که مرهم سرفه در طب سنتی شناخته می شود، بهره گیرد سرفه در طی چند روز کاملا ناپدید می شود. زیرا جنین دچار مشکلاتی خواهد شد و بهترین راه برای درمان امراض در یک زن باردار و همچنین داشتن فرزندی سالم با سطح هوشیاری بالا، مصرف این ماده غذایی است. همچنین در یک دوره بیماری شربت عسل که حاوی عسل، آب لیموی تازه و آب ولرم است، بسیار در بالا بردن نیرو و توان و هوشیاری ذهنی موثر است.اگر در آن آب یخ بریزید، برای هوش خود و فرزندتان موثر است. اگر شب ها دچار بی خوابی های دوران بارداری می شوید، باز توصیه پزشکان در طب سنتی استفاده از این شربت است. اگر دچار پرخوابی شده اید، نیز این شربت بسیار برای شما خوب و مناسب است. در واقع درد معده در دوران حاملگی بسیار شایع است و اگر با خوردن خود عسل معده درد می گیرید آن را به صورت شربت عسل میل نمایید.
چند مورد از کاربردی ترین خواص عسل:
1.عسل منبع خوب آنتی اکسیدان ها
2.عسل ضد باکتری و ضد قارچ
3.عسل موثر در درمان زخم ها
4.خاصیت عسل برای تسکین گلودرد
5.عسل به عنوان درمان سرماخوردگی
6.عسل غنی از مواد گیاهی مغذی
7.عسل و مشکلات گوارشی
8.خواص عسل برای زیبایی
سخن پایانی:
شما دراین مقاله با خواص دارویی خوراکی و موضعی عسل طبیعی آشنا شدید.همچنین ترکیب عسل با مواد غذایی و خواص آن در طب سنتی آگاه شدید.امیدواریم این مقاله را بپسندید.اگر سوال یا نظری دارید لطفا در کامنت مطرح نمایید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:
Leave a Reply
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.